Свяжитесь с нами

Türkiye’de Ev Alarak Oturum İzni Alınır Mı?

Назад

Türkiye’de Ev Alarak Oturum İzni Alınır Mı?

01.10.2022

Türkiye’de Konut Satın Alarak Oturma İznine Sahip Olabilirsiniz

Ev alana oturum izni veren ülkelerden biri de Türkiye. Bu yüzden, Türkiye sınırlarında yaşamak isteyen birçok yabancının merak ettiği tek bir soru var: Ev alarak oturum almak mümkün mü? 

Kısa dönem oturma izni, maksimum iki yıl olacak şekilde düzenlenmektedir. Bakanlar Kurulu tarafından bildirilen şartları sağlayan yabancılar, yatırım yoluyla hem Türk vatandaşlığı hem de oturum izni alabilmektedir. 


Türkiye, Ev Alana Oturum İzni Verme Konusunda Nasıl Bir Politika İzliyor?

Türkiye, ev satın alınması yoluyla ikamet izni verme durumunu mümkün kılmaktadır. Üstelik kişinin, oturum izni belgesi için gerekli olan satışın yapılması adına Türkiye’ye gelme zorunluluğu da bulunmamaktadır. Bulunduğu ülkedeki Türk Konsolosluklarından vereceği vekaletnameler ile isteyen herkes, avukatları aracılığıyla ev satın alabilmektedir.


Daire Alarak Oturum İznine Sahip Olmak İçin Bilmeniz Gerekenler

6458 sayılı Uluslararası Koruma Kanunu gereğince, Türkiye’de evi bulunan yabancılar, kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulunarak Türkiye’de ikamet izni alabilmektedir. Oturum izni belgesi alırken dikkat etmeniz gerekenler;

  • Öncelikle Türkiye’de ev alarak oturum izni almak için herhangi bir alt tutar belirtilmemektedir. Maddi aralık olmadan, herhangi bir değerdeki mesken nitelikli taşınmaz alınarak oturum izni sağlanabilmektedir.  
  • İkamet iznini yalnızca, konutun tapudaki yasal sahibi alabilmektedir. Tapuda isimleri belirtilmediği takdirde, söz konusu kişinin resmi nikahlı eşi ve 18 yaşından küçük çocukları ancak aile ikamet izni alabilmektedir.
  • Ortak tapu yolu ile daire alarak oturum izni almak mümkün değildir. Söz konusu durumda yalnızca tapuda adı geçenlerden bir kişiye oturum izni verilmektedir. 
  • Konut sahibine genelde, bir yıllık ikamet izni verilmekte; konut satılmadığı takdirde yenileme imkanı sunulmaktadır. 
  • Ev alarak oturma iznine sahip olan kişilerin, kamu düzeni ya da kamu güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturduğunda, sağlık, eğitim ve zorunlu kamu hizmeti dışında ülkeden 1 yıldan daha uzun süre çıkış yaptığında oturma izinleri geçersiz olmaktadır.

Meskeni Bulunan Yabancılar için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Oturum izni belgesi alabilmek için taşınmaz mala sahip olan yabancıların aşağıda verilen belgeleri hazırlamış olması gerekmektedir.

  • İkamet İzni Başvuru Formu
  • Pasaport veya yerine geçerli belgenin aslı veya fotokopisi
  • Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olunduğuna dair 
  • Geçerli Sağlık Sigortası
  • Konutun şahsa ait olduğunu gösterir resmi, e imzalı/imzalı ve mühürlü/kaşeli tapu senedi

Türkiye’de Ev Alma ile Oturum İzni Sahibi Olmanız Mümkün!

Türkiye’de oturum izni almak için mesken nitelikli bir taşınmaz alınmış olması gerekmektedir. Dükkan veya arsa gibi yatırımlarla ikamet izni almanız mümkün değildir. Bu noktada, oturum izni alabilmek için hukuki sürecin en doğru şekilde yürütülmesi adına bir avukatla çalışmanız daha uygun olmaktadır.

Aksi halde sürecin uzama ve reddedilmesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Ev alarak oturum izni veren ülkelerden biri olan Türkiye’de bu sürecin nasıl ilerlediğiyle ilgili detaylı bilgi almak isterseniz bize ulaşabilirsiniz.